Com es pot escriure filosofia

És difícil escriure bé i és difícil escriure filosofia bé. Què vol dir “escriure filosofia”? Aquí tens alguns exemples de textos filosòfics:

“Res us pertany en propietat més que els vostres somnis.”

“La millor manera de començar el dia és pensar si podrem afavorir com a mínim una persona.”

(F. Nietzsche)

—Trata, pues, replicó Sócrates, de demostrarnos si el Amor es el amor de nada o si es de alguna cosa.

—De alguna cosa, seguramente.

—Conserva bien en la memoria lo que dices, y acuérdate de qué cosa el Amor es amor; pero antes de pasar adelante, dime si el Amor desea la cosa que él ama.

—Sí, ciertamente.

—Pero, replicó Sócrates, ¿es poseedor de la cosa que desea y que ama, o no la posee?

—Es probable, replicó Agaton, que no la posea.

—¿Probable?, mira si no es más bien necesario que el que desea le falte la cosa que desea, o bien que no la desee si no le falta. En cuanto a mí, Agaton, es admirable hasta qué punto es a mis ojos necesaria esta consecuencia. ¿Y tú qué dices?

—Yo, lo mismo. [334]

—Muy bien; así, pues, ¿el que es grande deseará ser grande, y el que es fuerte ser fuerte?

—Eso es imposible, teniendo en cuenta aquello en que ya hemos convenido.

—Porque no se puede carecer de lo que se posee.

(Plató, Simposium)

“Els homes comencen i han començat a filosofar moguts per l’admiració; al principi, admirats pels fenòmens sorprenents més comuns; després, avançant a poc a poc, plantejant-se problemes majors, com els canvis de la Lluna i els relatius al Sol i a les estrelles, i la generació de l’Univers. Però qui es planteja un problema o s’admira d’alguna cosa reconeix la seva ignorància. (…). Sort que, si van filosofar per fugir de la ignorància, és evident que buscaven el saber en vista del coneixement, i no per ser utilitzat de cap manera. Aquesta disciplina va començar a buscar-se quan ja s’havia abastat gairebé tot el necessari per als descans i adornament de la vida. És evident, per tant, que no la busquem per la seva utilitat pràctica sinó que, de la mateixa manera que anomenem un home lliure aquell que és per a si mateix i no per a cap altre, així considerem la filosofia l’única ciència lliure perquè només aquesta ho és per a ella mateixa.”

Aristòtil, Metafísica

Després d’haver llegit els textos anteriors, assenyala’n els temes i els estils d’escriptura. Com explicaries les diferències que hi ha entre ells? Et sembla que algun dels textos és “més filosòfic” que un altre? Per què?